Pevný objektivy za tisícovku, dálkový spouště a další levný fotopříslušenství z Aliexpressu

June 25, 2018


 Miluju focení, ale fakt nepotřebuju vybavení za desetitisíce. Svoji starou zrcadlovku mám asi 8 let a pořád dobře funguje, ačkoli už ji co nejdřív plánuju vyměnit za novější. Všichni víme, že fotovybavení je prostě drahý a zvlášť originální objektivy stojí dost peněz.  Dát za objektiv 6 tisíc se mi nechtělo. A tak jsem to s objektivy (i několika jinými věcmi) vyřešila díky Aliexpressu.

Začněme tím nejdůležitějším, což jsou právě ty objektivy. Musím říct, že pevnej objektiv jsem chtěla roky. Strašně. Vlastně jsem ho chtěla už ve chvíli, kdy jsem zjistila, že nějaký pevný objektivy existují. Vy, co trochu fotíte a stejně jako já fotíte hlavně lidi, věci a občas krajinky, asi dobře víte, jak skvělý pevný skla jsou. Seťák 18-55mm byl sice univerzální, ale taky hrozně kazil perspektivu a fotky nebyly tak kvalitní. A já chtěla změnu a magický bokehy a hlavně zas to svoje cvakání posunout trochu dál. 

A pak jsem zjistila, že značka Yongnuo dělá objektivy za třetinu ceny a dají se koupit na Aliexpressu. Pro Nikon i Canon (ty pro Canon jsou ještě levnější) - pro Canon za tisícovku a pro Nikon za 1500, viz odkaz . A objednala si 35mm a později ještě pevnou padesátku.  Nepopíšu vám technický parametry ani objektivy nemůžu srovnávat s originály, protože jsem jimi  nikdy nefotila, ale za ty peníze se mi zdají jako supr alternativa k originálu a při focení určitě splňujou, co mají.

Osobně mám raději 35mm, protože je víc univerzální a já mám pocit, že s ním pokaždý vyfotím co potřebuju (třeba k focení jídla je často 50mm už moc), ale spousta lidí preferuje právě 50mm.



 
 Další věc, která hromadě fotografů dokáže ulehčit spoustu práce, je kromě stativu i dálková spoušť. A já si objednala hned dvě - drátovou a bezdrátovou. Obě stály do dvou dolarů. Ta bezdrátová mi bohužel nefunguje, protože můj typ zrcadlovky nemá infraport, ale dálkovou jednoduše píchnu do foťáku a jedu. Pokud ale máte typ zrcadlovky, ke které bezdrátová spoušť funguje, je to skvělej tip k experimentování s fotkama. Hledejte pod heslem remote shutter a podle typu vašeho foťáku.

Mám sice fotobrašnu nebo foťák hážu rovnou do tašky, občas ale na výlety nosím víc objektivů a často jsem je mívala v tašce jen tak volně. Totálně se mi kvůli tomu hodí tahle malej obal na objektivy. Stál tři dolary a dovnitř se mi vlezou dokonce dva.  

A na co ve fotovybavení nedáte dopustit vy? U mě je to kromě těhle věcí ještě stativ, kterým si pomáhám hlavně při focení doma.

You Might Also Like

9 komentářů

  1. Téda tak to musela být velká odvaha, objednat objektiv z aliexpressu ale je super, že jsi s ním spokojená :).

    TheBlondieTale

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj, ani ne právě, já měla ze začátku taky strach objednávat dražší věci, ale nikdy se mi nestalo, že by něco nedošlo (a pokud by nedošlo, tak bez problému vrátí peníze) :)

      Delete
  2. Štve mě, že můj starý kompakt dělá hezčí makro fotky, než nová zrcadlovka. Asi si taky do budoucna budu muset pořídit nějaký objektiv nebo nástavec, protože makro mám ráda.

    ReplyDelete
  3. Zrkadlovku som dostala prvýkrát na Vianoce a som z nej hotová, mám Nikon D3400 a už hneď na prvý pohľad vidno, aké skvelé foto robí.

    Rebelliouslily

    ReplyDelete
    Replies
    1. jo, přesně :) já na zrcadlovky taky nedám dopustit!

      Delete
  4. No to mi neříkej..
    Asi před čtvrt rokem jsem si kupovala dálkovou spoušť na časosběr asi za 700,- !! Mám taky dost starou zrcadlovku (7 let to už možná bude) a určitě dám na tebe a něco z Ali objednám. :D
    Já jsem zrovna ten typ, který si na Ebayi a Aliexpressu kupuje každou sráčovinu, ale třeba toho objektivu bych se bála, jelikož už to jsou větší peníze.
    Každopádně fakt jsi mě mile potěšila (teda až na tu dálkovou spoušť, to jsem nasraná. :D Ale je fakt, že jsem na to pospíchala..)

    Dokonalý tabu

    ReplyDelete
  5. Ty jo, super tip! Mě by asi nenapadlo si něco takového jako objektivy objednávat z aliexpressu, ale je vidět, že to vlastně nemusí být vůbec špatný :)
    The Linheart

    ReplyDelete
  6. Nějaké doplňky k zrcadlovce jsem už na Ali kupovala, ale vůbec mě nenapadlo, že prodávají i klasické objektivy, asi je také zkusím :) Díky za tip!

    ReplyDelete