Ochrana před sluncem a jak to mám s doplňky stravy

June 21, 2021

Ahoj! Po nějaké době jsem zase zpátky a tentokrát o to bude o pár nových produktech, který jsem v rámci barterové spolupráce dostala od lékarny Benu – řeknu vám něco o tom, jak se chráním před sluncem i jak to mám s užíváním doplňků stravy.

OCHRANA PŘI SLUNĚNÍ

Asi všichni už tak nějak víme, že chránit se před sluníčkem není potřeba jenom ve chvíli, kdy se vyvalíme na pláži ve čtyřiceti stupních. Jasně, mazat se je otravný a všechny nás to štve, protože krémy a spreje mívají divný bílý filmy, zvláštně voní a často jste po jejich použití zvláštně ulepený, ale bohužel je to potřeba. I když se třeba viditelně nespálíte, kůže bez ochrany dost trpí.

Dost často se v dnešní obě mluví o tom, jak moc důležitý je chránění obličeje i těla krémem s SPF ochranou. Narozdíl od drahých krémů proti vráskám je to možná nejúčinnější efektivní ochrana proti stárnutí pleti nebo pigmentovým skvrnám. Asi poslední dva roky se to snažím dodržovat a mazat si poctivě tělo i obličej, i když jdu třeba ven jenom na chvilku.

Mimochodem –  spousta lidí neví, že u opalováků s SPF je důležitý i množství, který si na sebe nenasete.  Krému na opalování je často nutno nanést dostatečnou silnou vrstvu, aby měly účinek a zajistily vám ochranu. V návodech na tělový opalovací mléka se například dočtete, že pro optimální fungování produktu na sebe musíte nanést asi 6 (!!!!) čajových lžiček produktu, u obličeje by to měla být jedna vrchovaná lžička. Jo, taky mi to přijde šílený a taky to celej život dělám špatně:D
V Benu jsem si k ochraně před sluníčkem vybrala dva produkty od Eucerinu. Dřív jsem od téhle značky používala kosmetiku proti akné a vždycky mi přišlo, že jejich produkty jsou kvalitní a fungují. Konktrétně jsem si vybrala opalovací sprej na tělo a gelový SPF krém, oba s SPF 30. Vzhledem k tomu, že v Česku nejsou tropy, třicítka je úplně dostačující. 


Ke spreji jako takovýmu nemám nic extra, nijak výrazně nevoní a netvoří bílej film. Nebudu tvrdit, že ho vůbec na kůži neucítíte, to se asi nedá říct o žádným opalováku, ale není nepříjemnej.
Co se týče gelu na obličej, už hodně dlouho jsem hledala přijemnej produkt na obličej s SPF, co by na pleti nehrudkoval, netvořil mastnej bílej film a neucpával pory. V letním horkým počasí se mi pleť často zhoršuje. Konzistence tohohle produktu je gelová a měl by zmatňovat, pleť je po něm skutečně jakoby matně suchá. Používám už ho pár týdnů a celkově jsem spokojená, stejně jako se sprejem.


VITAMINY, SUPLEMENTY A DOPLŇKY STRAVY
Jasně, všichni to víme, suplementy a doplňky stravy vás nezachrání, pokud celkově špatně jíte, nespíte a žijete v konstantním stresu. Můžou ale pomoct a já si jejich braní vlastně docela užívám a mám z jejich užívání takovej malej rituál. V Benu jsem si vybrala ženšen a céčko.

Co se týče vitaminů, minerálů a doplňků stravy, dlouhodobě užívám:
Hořčík – můj úplně nejoblíbenější vitamin, na který nedám dopustit a kterej beru fakt pravidelně skoro denně. Funguje na únavu a vyčerpání, pomáhá na psychickou pohodu nebo třeba pokud máte křeče v nohách. Horčíkem nikdy nic nezkazíte a pokud vám dlouhodobě není dobře a cítíte se vyčerpaní nebo vás obecně zlobí psychika, může vám pomoct.
Vitamin C – asi netřeba představovat. Céčko je nesmírně důležitej vitamin pro tělo a současný výzkumy teprve odhadují, jak moc velikej potenciál v užívání céčka ještě bude.
Vitamin D – naprostá nutnost v zimních měsících, kdy má podle výzkumů naprostá většina z nás déčka nedostatek. Když je ale dostatek sluníčka, sáhnu po něm jenom občas.
Železo – beru občas, hlavně při menstruaci
B komplex – stejně jako železo si béčko beru občas a když si vzpomenu
Green trio – jde o tabletky spiruliny, zelenýho ječmene a chlorelly a kupuju je v DMku nebo Rossmanu.  Mořský řasy jsou obecně zdravý, takže je zařazuju i ve formě sushi a řasy nori.
Laktobacily - beru jenom občas, když chci pomoct trávení a mikrobiomu. S trávením obecně nemám problém, takže je beru spíš zřídka.
Rozpustná vláknina – rozpustná vláknina sice není asi klasickej suplement, ale taky ji chci zmínit. O tom, že bychom měli mít v jídle dostatek vlákniny, asi všichni víme, ale taky víme, jak je to občas těžký toho dosáhnout.  Dávám si ji čas od času po ránu, když třeba špatně jím pár dní po sobě hlavně lepek a vysoce průmyslově zpracovaný potraviny, cítím se nafouklá nebo chci mít prostě pocit, že něco dělám pro svoje tělo. Lžičku rozmíchám v půl skleničce vody a rychle to do sebe kopnu. Je to odporný pití, ale dá se to přežít.
A to by bylo všechno! Mějte se! 😊


You Might Also Like

17 komentářů

  1. Podle mě super výběr, volila bych dost podobně :)
    SPF používám pravidelně, v létě je to potřeba hlídat ještě víc, já už stihla i spálit, děs :D
    Dlouhodobbě jinak užíváme velmi podobné věci, ačkoliv poslední dobou jsem na některé věci citlivá a tak toho beru míň.

    ReplyDelete
  2. Doplnky som začala pravidelne užívať s príchodom corony a je to super! :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    ReplyDelete
  3. To s tou vrstvou opalováku je pro mě docela novinka, nikdy jsem to moc neřešila... ale je pravda, že se zase tolik nepálím :)

    Somethingbykate

    ReplyDelete
  4. Doplňky stravy jsou hodně důležité a v tvém článku jsem našla nějaké další tipy, díky za ně! :))

    ReplyDelete