Umět žít

June 15, 2020

Ztratit se v noci, ve starejch rockovejch písničkách, v písmenkách, příbězích, v práci. Protože ztratit se je možná jediná šance se najít. Tisíckrát zjistit, co nechceš. Protože pokud tisíckrát zjistíš, co není ono, co nechceš a nepotřebuješ, možná jednou zjistíš taky, co to ono je.

Dělat si to hezký. Zvlášť v těch chvílích, co stojí za nic. Požitkařit a neodsouvat ty malý krásný momenty na jindy. Protože odsouvat něco na potom znamená – hádejte co? – že ta radost nikdy nepřijde. A vy stejně dřív nebo později zjistíte, že štěstí je ve finále víc práce a makačka než něco, co spontánně přijde. A že je to dobře, protože práce vám stejně může dát nejvíc a tahle forma spokojenosti je stejně nejstálejší. A je nejvíc opravdová.

Zažít ty drobný chvilky porozumění, který vyčnívaj v těch momentech, kdy máš pocit, že jsi na tomhle světě úplně špatně. Být sám. Často a doopravdy. Protože být sám je jedinej způsob, jak se nezbláznit. A jak pak být doopravdy i s ostatními lidmi.

Výš a dál. Makat, nadávat, ztrácet se v práci, mít dlouho pocit, že se nikam neposouváš, snažit se zkrotit adrenalin a kortizol, potisící si říkat, že se vůbec stresovat nemusíš. Nesnášet se za to. A stejně se stresovat dál.

Vyběhnout do deštivý noci s očima bolavýma od pláče, kterej nejde utišit. Naskrz promoknout. Mít pocit, že to nezvládneš. A pamatovat si tenhle zážitek nakonec jako krásnej, vlastně ne, to není to správný slovo, ale silnej. A důležitej. Tak strašně důležitej.

Projet to celý na celý čáře, když vidíš, že jsi pro to udělat všechno. Jet si to svoje a být v pohodě s tím, kde jsou ostatní, protože ostatní jsou ne výš nebo níž, ale především úplně na jiný cestě. Projet to celý na celý čáře, když vidíš, že jsi pro to udělat všechno. Jet si to svoje a být v pohodě s tím, kde jsou ostatní, protože ostatní jsou ne výš nebo níž, ale především úplně na jiný cestě. Odolat pokušení. Nebo mu podlehnout a bejt s tím v pohodě. Oboje vědomě. Posunout se. Vědět, že něco bude bolet, ale udělat to stejně. 

Přiznat si, že vlastně vůbec nevíš, co tady děláš. Uznat, že spousta tvých dosavadních názorů byla jenom zástěrka, která tě držela v kolonce člověka s názorem. Uvědomit si, že na konflikt na Blízkým východě prostě nemusíš mít názor. Vědět, že za půl roku budeš zase někdo trochu jinej.

A možná pak přijde smysl. Nebo něco, co se mu bude vzdáleně podobat. A ono to celý do sebe zapadne. Když budeš hodně poslouchat ticho, možná uslyšíš svoje myšlenky. Najednou víš, proč děláš, co děláš, čemu věnuješ čas, co ti pomáhá, co sleduješ, co posloucháš, na čem pracuješ. Být kdo seš a dělat co chceš, protože jinak by byl tenhle svět stejně byl k nevydržení.

Umět žít.
“Let everything happen to you
Beauty and terror
Just keep going
No feeling is final”




You Might Also Like

14 komentářů

  1. Ano!!! To je tak nádhernej článek! <3 Souhlasím s každým slovem.. A úplně nejvíc jsem se našla ve větě: ,,Protože ztratit se je možná jediná šance se najít.'' To je ta největší pravda na světě :) Dřív jsem každou špatnou věc, každou ztrátu, cokoliv, co jsem udělala špatně brala jako to špatný. Ale je to přesně naopak. Nic člověka nenaučí víc, než chyba a ztráta :)A díky tomu pak umí být šťastnější. Děkuji <3

    Pauline's Tiny World

    ReplyDelete
  2. Páni, tak tento článek je fakt parádní! Je napsaný ze srdce, na rovinu a má v sobě ukrytou ještě naprostou pravdu! Podle mě, všechno, co se děje má nějaký smysl, na který možná přijdeme později, ale má, i ty horší chvíle, i ty lepší. :)

    ReplyDelete
  3. Úžasný text. :) Veľa myšlienok akoby bolo mojich vlastných.

    Sabi z blogu Beautiful savage

    ReplyDelete
  4. To je tak krásně sepsané... Něco jako bych napsala sama. A občas je fajn vědět, že člověk nemyslí na takové věci sám :D

    ReplyDelete
  5. Bereš mi slova z pusy! :D Dlouho jsem se pozastavila nad "být sám, často a doopravdy". Nemám co dodat, krásně napsáno! :))

    http://lifebynikys.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. Já souhlasím. Žít na jistotu znamená nežít ...
    Blíž ke světlu

    ReplyDelete
  7. To jsi sepsala do posledního slova naprosto dokonale! Skvělý motivační článek. :))

    ReplyDelete
  8. Krásnej, silnej a opravdu emotivní článek! Vystihla jsi to úžasně. :) A jen jako taková vsuvka, barva tvých vlasů je vážně boží! :)

    Lucka z Seriouszone

    ReplyDelete
  9. život je rozmanitý a člověk se vyvíjí a to je na tom krásné :)

    ReplyDelete
  10. Krásný a autentický článek. Vážně jsi to hezky sepsala :)

    ReplyDelete
  11. Ty nejlepší věci v životě většinou plánované nejsou :) moc hezky napsaný článek. Myslím, že každý se v nějakém úryvku najde.

    WantBeFitM

    ReplyDelete
  12. Wow, krásný článek (a fotky)!! Úplně jsem měla ze čtení husí kůži, rozhodně na tom něco je :)

    www.lucyvillain.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. Krásne spracovaná téma. :) Vedieť žiť je náročné, nespoliehať sa len na plány a istotu. Ale stojí to za to. :)

    ReplyDelete
  14. Ježiš, to je super článek.. Nakonec ani nevím, co k tomu říct.. ♥

    ReplyDelete