Pikantní polévka z červené čočky

October 07, 2017


Dneska se podělím o superrychlý a vlastně i superlevný jídlo, který vlastně navíc i je vegan a glutenfree, aniž bych cokoli z toho zamýšlela. Na červený čočce mě baví tři věci - zaprvý - je fakt dobrá,  zadruhý, i když nemáte zrovna nic doma, pokaždý vás zachrání, protože krom červený čočky budete v tomhle receptu potřebovat už jenom rajčata,  a zatřetí, červená čočka je fakt zdravá, obsahuje hromadu bílkovin nebo třeba vlákniny a to je takovej docela příjemnej bonus, ne?

Na recept totiž budete potřebovat jenom:
  • cibuli a česnek, oboje podle chuti
  • koření podle chuti - já jedu většinou papriku, kurkumu, chilli, kmín a klasika sůl pepř, ale možností je hromada
  • rajčata v jakýkoli podobě - čerstvý, loupaný v plechovce nebo třeba rajčatová passata
  • červená čočka - necelej hrnek na dvě porce, já to dávám dost od oka
  • čerstvá bazalka 
  • lžička oleje

Jo, a taky se nemusí namáčet. Takže když si vzpomenete kdykoli, do 20 minut máte jídlo na stole.

No a pak už je to klasika. Na lžičce oleje osmahnu česnek s cibulkou a po chvíli přidám i koření, aby se trochu rozvonělo. Přidám propláchnutou čočku, přileju vodu a nechám vařit do změknutí (stačí cca 10 minut) Chvíli před změknutím přidám rajčata a taky je povařím. Skvělý je chvíli před koncem přihodit pár lístků bazalky.

Podávat ji můžete jakkoli. Já ji zkoušela třeba s jasmínovou rýží, ale nejraději ji mám samotnou jako hustou polévku, třeba i s kouskem celozrnnýho pečiva. Místo rajčat jde taky využít připravený omáčky třeba z DM a pak už prakticky nemusíte řešit koření.

Já vím, že luštěniny spousta lidí nemusí, ale zrovna červený čočce se fakt vyplatí dát šanci. A je lepší než obyčejná čočka na kyselo, fakt!

You Might Also Like

6 komentářů

  1. Hezký sobotní den,
    naprosto souhlasím, červená čočka je i má oblíbenkyně, ač má samozřejmě hromadu zdravotních výhod, tak já jsem její fanynkou zatím hlavně kvůli tomu namáčení předem (vždycky na to večer zapomenu...)... a dobroty jsou z ní opravdový (často ji přidávám i do klasického vývaru)... :)
    Pěkný víkend, Peťka :)

    ReplyDelete
  2. Jé to je krásné. Máš si rozhodně čeho užívat! :)

    ReplyDelete
  3. Hneď si idem recept opísať :D Už dlho som prechádzala okolo červenej šošovice, keďže som ju nechcela kupovať, pokiaľ nebudem mať nejaký konkrétny recept, kam by som ju použila, no už teraz sa neviem dočkať, kedy polievku ochutnám, keďže znie výborne ❤
    A STYLISH BEE // Facebook Page // GIVEAWAY

    ReplyDelete
  4. Já moc čočku nejím, ale na druhou stranu jsem červenou čočku neměla snad nikdy. :D Takže přemýšlím, že bych to doma i zkusila. :D :)

    ReplyDelete
  5. Já čočku miluju, takže až budu doma, tak se do toho asi pustím! Vypadá a zní to naprosto parádně. Ale až doma... Na koleji se mi příliš nechce :D

    Gabux

    ReplyDelete
  6. To musím vyskúšať, pretože varenie veľmi nemusím a takéto záchrany sa stále hodia :)
    LIFE IN PICTURES BY LU

    ReplyDelete