6 důvodů, proč (ne)studovat žurnalistiku + jak na přijímačky

February 26, 2018


  1. Na zkoušku se naučíte za den nebo dva a žádný velký učení vás nečeká. Zato budete psát dlouhý težký seminárky, který budete tisíckrát proklínat a který budete mít chuť vyměnit klidně za pět zkoušek. Pokud si toho nenaložíte dvakrát víc než je potřeba, tak vám zbyde i hromada volnýho času.
  2. Pokud jste si mysleli, že máte talent na psaní, protože vás na střední češtinářka párkrát pochválila za slohovku a požádala vás, aby abyste ji přečetli před třídou, tak vás tyhle iluze rychle přejdou. Zjistíte, že tenhle "talent" má minimálně těch dalších 150 lidí, který na ten obor nastoupilo stejnej rok jako vy.
  3. Zjistíte, jak žalostná je situace v médiích a jak je práce klasickýho novináře náročná, a hodně brzo si uvědomíte, že možná skončíte spíš v marketingu nebo PR.
  4. Změní vás to. Celej svět uvidíte v novejch souvislostech, budete zdravě kritičtí, budete si všímat souvislostí – zvlášť vaše celkový vidění světa, médií nebo politiky se promění a prohloubí. Nic najednou nebude černobílý, nic nebude už jenom dobrý nebo jenom špatný.  
  5. Psát se během relativně krátké doby naučíte rychle a efektivně, i když zjistíte, že jeden blbej text je někdy fakt záhul a dost těžká disciplína. Taky přijdete na to, kolik paskvilů, vycpávek a kostnatejch a nicneříkajích výrazů se nám do textů dost často vloudí. A taky zjistíte, že to, co jste psali doteď, je dost velká tragédie.
  6. Podíváte se na tiskovky, poznáte politiky a celebritky a zjistíte, že spousta lidí tyhle osoby nezdravě přeceňuje  a že je to hloupost. Dostanete se na místa, kam byste se normálně nedostali.
Jo, a budete to milovat a budete to nesnášet, budete si občas připadat jako idioti, proklínat se, že jste si takovej obor vybrali a pak zase budete mít pocit, že tak trochu zachraňujete svět nebo aspoň republiku.

Přijímačky

Co se týče přijímaček, na FSS na dvojobor Medialní studia a žurnalistika/Sociální antropologie v Brně jsem dělala OSP a ZSV od Scia. Nesmírná výhoda SCIO testů je, že tyhle testy můžete opakovat, tím pádem se budete míň stresovat, můžete si přijímačky napřed ozkoušet a nevydařený pokusy pak zlepšit, nakonec se vám počítá se vám jenom ten nejlepší výsledek. Dost mi pomohlo, že jsem maturovala ze ZSV a dějepisu, protože zvlášť v ZSV testu se bez přípravy neobejdete a informací, který se můžou v testu objevit, je upřímně docela dost. OSP test je zase složen z jazykových, argumentačních, numerických a logických úkolů, což zní sice jako věci, na který se nepřipravíte,  ale úlohy se opakují a pokud se naučíte je řešit a budete vidět, do čeho jdete, bude to pro vás o mnoho snažší. Celkově doporučuju fakt se na přípravu nevykašlat a začít se připravovat dostatečně dopředu, zjistit si co nejvíc informací, zkusit si cvičební testy a třeba si i dokoupit nějaký cvičebnice nebo zkusit nějakej kurz. Nemusíte rok před přijímačkama ležet v učení od rána do večera, pokud se připravujete systematicky, není to zase tak šílený a rozhodně se to dá zvládnout.

P.S. Sama jsem na žurnalistice 4. semestr. Nadšená jsem pořád a studium mě baví, jenom jsou některý věci trochu jinak, než jsem čekala. Neskutečně mi vyhovuje, že mě nečeká jedna pracovní pozice, kterou bych po škole mohla dělat, ale možností je hromada a sama se rozhodnu, co mi bude vyhovovat nejvíc.

You Might Also Like

21 komentářů

  1. Heh, tak to já bych se mohla rovnou jít zahrabat. Myslím se svou gramatikou, stylistikou etc. V mém případě je to opravdu tragédie. Co se mi líbí je ten fakt, že se člověk naučí nahlížet na svět trošku jinak. To by mě tak nějak asi lákalo nejvíc. Stejně máš můj obdiv!))

    ReplyDelete
  2. No nevím, já se sice na žurnu dostala, ale přednost jsem dala jiné škole i oboru, spolužačky, které ovšem na žurnalistiku šly to pak nenáviděly přímo usilovně a pokud vím, tak všechny zběhly. Rozhodně bych ještě přidala informaci, že pokud šel někdo na žurnalistiku s tím, že s diplomem na kterém ještě neuschl inkoust okamžitě dostane místo jako názorový fejetonista v Reflexi, tak ten bude zklamán. Fejetony jsou za zásluhy a odloužená léta. :-)

    ReplyDelete
  3. I když jsou ty body poněkud nadnesené, v pointách s tebou souhlasím. Na žurnalistiku jsem se dostala hned po gymplu, na bakaláři jsem ale dala přednost editorství a na žurnu přešla až na magisterské studium, loni jsem ho úspěšně zakončila. Očekávání byla jiná, ten záběr je rozhodně širší, což je dobře, ale na můj vkus dost teoreticky (hlavně na magistru), takže ve výsledku člověku stejně nejvíc pomůžou praxe v médiích a tam by se bez studia nedostal. Ale jak říkáš, akorát jsem si během toho všeho uvědomila, že novinařinu dělat nechci a spokojeně dělám copywriterku.
    Držím palce se studiem, na FSS je to fajn a snad bude ještě líp, když to vzal do ruky Macek :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jo, to uznávám, ty body byly určitě odlehčený a rozhodně ten článek neberu jako nějakej ultraobjektivní pohled na studium, spíš jsou to takový postřehy :) a díky moc!

      Delete
  4. Já bych žurnalistiku asi nemohla studovat. Možná už proto, že se ze zásady nedívám na zprávy (teď stejně ani nemám televizi), na netu čtu zprávy minimálně, jen abych byla trošku v obrazu a politiku nemám ráda. Možná by se mi líbilo psát třeba o kultuře, cestování, zpovídat nějaký zajímavý osobnosti...

    ReplyDelete
  5. Skvělý a hlavně užitečný článek :) Jsem ráda, že jsem získala trochu náhled do toho, jak to na takovém oboru chodí :)

    ReplyDelete
  6. Moc hezky sepsaný! :)
    Bára (www.bara-val.cz)

    ReplyDelete
  7. Žurnalistku jsem studovala, ale pak už mi došlo, že mi to nic nepřináší. V médiích pracuji pět let, dostala jsem se do nich díky kontaktů a asi bych neměnila. Člověk se naučí, že pracovní doba nic neznamená, ale vidí věci jinak, v trochu jiném slova smyslu. Za mě je studování žurnalistiky trochu zbytečné, ale základy mi to dalo. Sehnat pak práci v médiích, přímo v redakcích, je už pak mnohem těžší a škola tomu moc nepomůže..

    ReplyDelete
  8. Jelikož si za měsíc volím semináře na gymplu, tak jsem uvažovala, kam vlastně půjdu. A ptala jsem se jedné holky, která vystudovala žurnalistiku a říkala, že je to dost nejistý obor v téhle době a že jim blogeři a youtubeři “odtrhují od pusy”. Nakonec jsem zjistila, že by to asi nebyl obor pro mě i z toho hlediska, že psaní není moje životní priorita. A nakonec (jako každý z naší rodiny) chci na fyzioterapii nebo medicínu.
    jsem Katrin

    ReplyDelete
  9. Dostat se na žurnu byl vždycky tak trochu můj sen, psaní je asi jediná věc, co mě v životě fakt baví a naplňuje, ale ruku na srdce, všichni víme, že v dnešní době už se ta kariéra v médiích dá sehnat i jinak než skrze školu, nevím, zda je to pozitivní či negativní (spíš negativní, když to občas vidím). Stejně si říkám, že je to risk, že kdyby to náhodou vyšlo, najednou budu tam, kde jsem celý ty roky být chtěla. Ačkoli jsem před Brnem utekla (já furt nevím, co na něm všichni mají), rady k přijímačkám se hodí! No jsem na to celý zvědavá, bude to ještě sranda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Určitě. Já to neberu tak, že ta škola mě dokonale připraví na to, co chci dělat (zatím to ani pořádně nevím), ale zároveň mi přijde, že mě hodně pomáhá "rozvíjet" ve směru, který bych do budoucna chtěla dělat.

      Delete
  10. Jsem na tvém blogu poprvé a musím říct, že je fakt krásný. A máš úžasný vlasy :D
    Sama o studii žurnalistiky přemýšlím, ne že by mi tenhle článek vyloženě nějak pomohl k tomu rozhodnout se, zda opravdu žurnalistiku studovat jít či ne, ale bylo to moc příjemné a zajímavé čtení :)

    http://ohnempolibena.blogspot.cz/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeee, díky moc, ja na tvuj blog taky narazila az ted, ale mam to stejně, taky me moc bavi :)

      Delete
  11. super článok :) síce so, už po škole, ale pred x rokmi by som takýto článok určite ocenila :D:P

    My Supercalifragilisticexpialidocious Diary | Live Better, Love Harder & Cure Hangovers

    ReplyDelete
  12. Bolo obdobie, kedy som sama chcela ísť na žurnalistiku, ale za posledné roky som si to rozmyslela. Možno niečo na tom bude, keď sa hovorí, že ak chce byť človek novinárom, asi je lepšie si zvoliť iný odbor ako je práve žurnalistika. No neviem to posúdiť, keďže osobné skúsenosti nemám :)
    Určite to však môže byť zaujímavé a ak človek nadobudne skúsenosti v praxi, stojí to istotne zato :)

    ReplyDelete
  13. No, já abych byla upřímná jsem delší dobu snila o tom, že půjdu na Žurnalistiku, ale když to takhle čtu a pozoruji, není to tak úplně jednoduché jak jsem čekala. Což na jednu stranu se dá očekávat, že žádná vysoká škola nebude jen tak jednoduchá. V každém případě pěkný článek a já o tom ještě tedy budu pořádně uvažovat. :D

    ReplyDelete
  14. Skvělý článek :) O žurnalistice jsem taky přemýšlela, ale zatím stále netuším, co se mnou bude :D

    www.ftcfblog.blogspot.cz

    ReplyDelete
  15. No teda! Popravde, kedysi ma veľmi lákala žurnalistika. Už ani neviem prečo, ale zablúdil som inými cestami. Vrátila si mi spomienky na moje naivné predstavy ako som chcel byť novinárom, keď vyrastiem. Podľa tvojho článku si myslím, že by ma to vážne bavilo. Držím palce!

    ReplyDelete
  16. Vždycky mě bavilo psaní, celou střední jsem psala do našich městských novin a teď dělám brigády povětšinou jako copywriter. Už ani nevím proč, ale na žurnalistiku jsem si tenkrát přihlášku ani nepodala a docela mě to štve. Místo toho jsem si vybrala politologii a musím říct, že mi spoustu bodů, které zmiňuješ také dala. Akorát teda na některé zkoušky se učím třeba čtrnáct dní :/

    Sim in the Bubblegum
    Píšu, tedy jsem

    ReplyDelete
  17. Na žurnu se dá dostat docela snadno, alespoň mi to tak přišlo. Bylo to v roce 2012 a hlásil jsem se na Univerzitu Karlovu, obor Marketingová komunikace a PR, na to jsem nakonec nešel. Ale o dva roky později jsem se hlásil na kombinované studium klasické žurnalistiky a taky úspěšně. A to jsem ani nepotřeboval test na přijímačky. Jen teda bohužel ta škola člověku vůbec nic nedá. :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Já si myslím, že každý to v tomto má prostě jinak. Pamatuji si, že já právě nad žurnalistikou také uvažovala. Nakonec jsem do toho ale nešla. Kvůli problémům v rodině jsem nešla na žádnou vysokou školu, měla jsem v té době úplně jiné starosti. To už je ale dávno. Teď si říkám, jestli by nestálo za to se zase začít nějakým způsobem vzdělávat. Nevím jestli bych vyloženě chtěla na vysokou školu, ale co mě například dost zaujalo je MBA studium. Říkala jsem si, že to by pro mě mohlo být i prospěšné.

      Delete