8 tipů, jak na autentickej instagram co a co využít při focení

February 11, 2018


Instagram je můj velikej koníček a rozhodně ta úplně nejoblíbenější sociální síť. Inspiruju se zde, potkávám zde moře zajímavých lidí, kteří dělají to stejný co já. Můžu tady o věcech, co miluju, ve vteřině komunikovat s lidma, který je třeba milujou taky.  Sama nemám jasnej recept a návod, jak na to (kdybych chtěl někdo rejpat) ale tyhle věci docela využívám a pomohly mi focení zlepšit a usnadnit.

BTW - tenhle článek nemá být o tom, jak mít vysoký čísla, hodně likes a spousty followerů. Pokud je váš primární cíl tohle, najděte si některý z obrovskýho množství návodů, který kolují po internetu -  odpoví vám na otázku, co přesně přidávat, nebo si ty followers můžete rovnou za pár dolarů nakoupit jako spousta lidí a firem. Tenhle článek je pro ty, který instagram baví a chtějí ho dělat dobře a baví je tvořit, ale zároveň si chtějí na sociálních sítích zachovat lidskou tvář a neberou to celý zase tak vážně.

Instáč je taková výkladní skříň a mým cílem je ukázat a představit sebe samotnou v co nejlepším světle, ale rozhodně pořád takovou, jaká jsem. Na instagramu máte obrovskou možnost ovlivnit, jakou část sebe pošlete do světa, ale nezapomeňte, že by to nemělo být jenom pozlátko -

třeba já chci ukázat svoje i divný zájmy a koníčky, často si tam dělám srandu ze svých trapasů a hodně píšu třeba o vtipnostech, který předcházely focení některé z fotek.  A když je nějaká trochu víc nastylizovaná, tak vždycky zdůrazňuju, že to fakt není realita.


Takže, k těm tipům..

1)  Zamyslete se. Kdo jste, co děláte, jak trávite volnej čas, co vás baví? Klidně si rozepiště svůj život pomocí myšlenkový mapy. Co by jste chtěli předat? A srovnejte to s tím, co do světa prostřednictvím Instagramu posílate. Co chybí, co přebývá, co je nuda, co je dobrý?

2) Není to to drahý technice ani luxusních produktech. Nikdy. Na hezký fotky nepotřebujete foťák za sto tisíc, druhýho fotografa, ani věci za milion, který na fotkách ukážete. Využijte k ozvláštnění fotek drobnosti, co máme doma všichni. Jako pozadí a rekvizity na focení věcí to můžou být třeba 
  • svetry
  • zajímavý povlečení, látky, utěrky...
  • balicí papíry jako pozadí 
  • dřevěný prkýnka
  • větvičky z lesa, lístky, různý přírodniny, květiny
  • knížky, postavičky, atd.
Ukažte taky věci, co používáte denně a nikdy by vás nenapadlo je do fotky hodit. Kouzelný můžou být třeba detaily interiéru, kde žijete. Nebo se nastylizujte sami do fotky, to mě stejně baví nejvíc.

3)  Denní světlo. Ať je vaše představa o feedu jakákoli, pokud nefotíte v ateliéru, budete nejčastěji odkázaný na denní světlo. A protože dělá s fotkama divy, budete se muset jej dobře využívat. Plánujte si focení ráno nebo po obědě, večer už to světlo moc nevykouzlíte (pokud nejde o epickej západ slunce), počkejte na další den pokud je zrovna zamračeno a hnusně. Foťte u okna, kde je světla nejvíc.

4) Nezapomeňte využít stativ. Pokud fotíte sami, pomůže vám zafixovat foťák v jakýkoli poloze a výšce a pomůže vám s focením na samospoušť. Pokud stativ nemáte, můžete mobil nebo foťák položit na židli, hromadu knížek nebo podobně. Požadovaný sklon můžete nastavit, když foťák z jedný strany podepřete nějakým malým předmětem, třeba krytkou objektivu.

5) Vždycky se snažte do fotek dostat život. Nefoťte jenom strojený a pečlivě naplánovaný fotky, buďte spontánní. Náhodou vyfocená vysmátá fotka se psem nebo nejlepší kamarádkou je stejně nejlepší.

6) Nesvazujte se strikním minimalistickým feedem. Takový profily jsou sice čarokrásný, ale pokud fotíte jenom čistě bílý a černý věci, kolik procent svýho života budete moc sdílet? Pokud si takovej feed nastavíte, budete pořád jenom přemýšlet, která fotka ještě do toho feedu zapadne a která už ho rozbije. A přijdete o možnost publikovat obrovský množství krásnejch fotek.

7)  Zapisujte si ty nápady na fotky,  do mobilu nebo sešitku a pokuste se je někde nepoztrácet. A trošku plánujte. Uvidíte, kolik skvělých nápadů byste bez toho zapomněli a kolik dobrých fotek díky tomu vznikne. Ale zase ty plány nepřeceňujte a nejeďte podle nich 100%, samotné mi ty nejlepší nejoriginálnější fotky stejně podaří náhodou při momentkách nebo při zkoušení "co bude vypadat nejlíp". Až při focení vás napadne, co ještě upravit a pozměnit. Plánujte co fotit, ale jak, se rozhodněte až přitom.

8) Hrajte si, šokujte,  buďte kreativní  a hlavně divný. To je sice takhle na závěr hrozně samozřejmá rada, ale je potřeba pořád opakovat. Nebojte se experimentů a na první pohled blbých nápadů.

You Might Also Like

12 komentářů

  1. Souhlasím se vším. Hlavně se světlem. K vánocům jsem dostala sadu světel pro focení a kvalita mých fotek je teď úplně někde jinde:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja svetla teda nemam, ale je pravda, ze na nektery fotky by mi asi dost pomohly :D Mozna si je taky jednou poridim. Kazdopadne diky moc!

      Delete
  2. Mě hrozně bavil instagram do té doby, co jsme cestovali. Ale v poslední jsem nějak zaseklá v módu nuda a šeď a nějak nemám chuť a ani inspiraci něco přidávat:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Já to s tou motivací mívám občas taky všelijaký, občas jsem z toho některý dny tak znechucená, že si musím dát pár dní detox :D

      Delete
  3. díky za takový hezký přirozený přístup :-) Už jsem ti instagram projela a je to hezké osvěžení normálností :-)!

    ReplyDelete
  4. Konečně nějaký pěkný seznam tipů, který není jen o sladěném feedu a minimalismu :) Mně se líbí živé, autentické fotky, které vyprávějí svůj příběh samy o sobě. Nejvíce souhlasím s denním světlem, netrváním na minimalistickém profilu a věcmi na ozvláštnění fotek. Poslední dobou mě hodně baví aranžovat různé dekorativní předměty na fotku a ozvláštňovat tím fotky. Hned vše vypadá zajímavěji :)

    LENN

    ReplyDelete
  5. Moc hezké fotky, já sama instagram moc nevyužívám, nějak nejsem na to focení... Ani to popravdě neumím, nejen sebe, ale věcí okolo, neumím najít to světlo... to něco zajímavého. :-) Ale pro někoho, kdo to umí, jsou to super tipy. :-)

    ReplyDelete
  6. Skvělé tipy , upřímně rozhodně nepatřím mezi tipy lidí , co mají perfektně sladěný feed , radši mám osobnější profily :-)

    ReplyDelete
  7. S denním světlem souhlasím, to udělá i nemožné ! :D

    BLOGEREM

    ReplyDelete
  8. Podepírání foťáku krytkou už je takový evergreen😁. To dělám docela často😁. Jinak se vším souhlasím. Hlavně s tím o feedu - mě dokonalej feed prostě nebere🤷‍♀️.

    Verča ze Ztracena v Praze

    ReplyDelete