Dvě blogerkama milovaný knížky, co mě trochu zklamaly - Minimalismus a Milk and Honey

February 18, 2018

 Pokud se pohybujete na internetu a hlavně po blogosféře a instagramu, pravděpodobně vás tyhle dvě záležitosti neminuly. Milk and Honey a Minimalismus, ženskýma milovaný a vychvalovaný knížky, obletěly za poslední rok internet. Já obě četla a obou vám něco řeknu.
 
Milk and Honey je ve zkratce anglicky psaná poezie ve stylu tumbrl. Autorka Rupi Kaur je Indka žijící v Kanadě a ta odlišná mentalita je tam ohromně vidět. V knížce najdete jednoduchý krátký básničky a celkově je to hodně holčičí čtení. Milk and Honey je především o lásce, ale taky o problematických vztazích  s rodiči, bolesti, sebelásce a celkově o životě. A nově ji v knihkupectvích najdete i přeloženou do češtiny.

Rupi nepřestává zdůrazňovat některý myšlenky, jak si uvědomovat svou hodnotu a  jak bejt v souladu hlavně sám se sebou a celkově některý řádky jsou genialitka. Tý lásky je ale na mě trochu moc a přijde mi, že pak trochu popírá, to co Rupi píše o pár řádků pozděj - že nejvíc záleží stejně na vás. Milk and Honey je 100% holčičí záležitost  a proto mě úplně nedojímá, hromada myšlenek je ale skvělých a vlastně jí mám docela ráda.


Minimalismus - Martinu Bechyňovou budete vy, co sledujete pravidelně blogosvět, znát nejspíš dobře. Kdysi psala úspěšnej  a známej fashion-lifestylovej blog Blondieverse, pak ji to pozlátko blogerskýho pseudosvěta přestalo bavit, postupně začala tíhnout k minimalismu a umění a o něco pozděj vydala právě tuhle knížku.

Minimalismus mě bavil, ale nemůžu říct, že by mě nadchl. Inkoustová tečka (jak si teď Martina říká)  od doby, kdy knížku vydala, totiž to psaní dostala zase o level výš. Mrkněte třeba na tenhle článek! Její Minimalismus není Orwell a není to kdovíjak kvalitní literární dílo, ale zato docela milá zpověď zajímavý blogerky a holky. Bylo vidět, že jde o prvotinu, takže byla chvílema taková roztomile neohrabaná (v dobrým!). Pokud o minimalismu už něco víte, moc novýho se nedozvíte, ale zato vám může ukázat zajímavý myšlenky, jak žít líp a jednodušej, a hlavně si přečtete kratičkou oddychovku o životě holky, s kterou máte pravděpodobně docela dost společnýho.

You Might Also Like

11 komentářů

  1. No ako tak čítam o tej prvej knižke, tak to by ma veru nebavilo. Druhá tiež nie je môj štýl, ale možno by som si ju aspon tak naoko prečitala.
    Štýl ženy

    ReplyDelete
  2. Milk and honey jsem měla možnost číst kousek v aj i v češtině a ten překlad je opravdu tragický. O minimalismu jsem přemýšlela, že bych si ji přečetla, ale nakonec jsem to vzdala. Momentálně mi přijde, že každá blogerka píše knížku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, s tím překladem je to přesný, taky jsem viděla několik uryvku a byla to tragedie :D a s blogerkama mas pravdu, ale prijde mi, že Bechynova na rozdil od některých blogerek umí psát aspoň trochu :)

      Delete
  3. Super článek, já jsem Milk and Honey četla a knížku jsem si fakt užila, jak říkáš - některé básně na mě už byly moc, jiným jsem úplně propadla. A věr nebo ne, knížku Minimalismus jsem jaksi nezaznamenala, ale podle toho, jak ji popisuješ, tak asi o moc nepřicházím - v tom smyslu, že se o to poměrně dost zajímám, takže by mě asi moc nových informací nečekalo. Rozhodně ale vypadá dobře! Máš moc dobře udělaný blog, strašně se mi líbí ten "popisek" tebe v menu.
    Kout světa

    ReplyDelete
  4. milk and honey som čítala a kniha ku mne prehovárala bolo v nej niečo čo som sama nedokázala tak presne a jednoducho pomenovať a pomohla mi k dosť sebeuvedomeniu :)
    Ivana xx

    ReplyDelete
  5. Zrovna v pátek mi kamarádka půjčí Milk and Honey, tak jsem na to zvědavá. Na básničky normálně nejsem, ale dostala jsem se k jedné básni na internetu a zdála se mi fakt povedená, měla co říct - alespoň mně. A protože se o ní hodně mluví, tak si chci na ni utvořit svůj vlastní názor, tak uvidíme. :D

    ReplyDelete
  6. tieto knižky ma veľmi zaujali :) to Milk&Honey som zaregistrovala a tú druhú nie, no zišli by sa mi nejaké tipy ako byť väčším minimalistom :)

    ReplyDelete
  7. Milk and Honey mě taky nějak ultra nedostalo. Hodně záleží na člověku a podle toho, jestli se ztotožní s danou básničkou.. Pak se ta básnička člověku líbí, ale ostatní jsou vlastně "jen tak"

    ReplyDelete
  8. To jsem docela ráda, že to říkáš, mám podobný názor. Totiž - Milk and Honey bych si i ráda přečetla, ale prostě vím, že to není kdovíjaké dílo a nikdy se mi za to nechce utrácet :D Kdybych to ale třeba od někoho dostala, tak se zlobit nebudu, přečtu to a založím do knihovny. Minimalismus jsem četla a když jsem to za odpoledne celé přečetla, zjistila jsem, že vlastně taky mohu vydat knížku. Inkoustovou tečku mám ráda, ale není to žádné veledílo a celou dobu při čtení jsem měla pocit, že bych to napsala líp. Vlastně mi to ale pomohlo, protože jsem si uvědomila, že i já mohu vydat knihu, když budu chtít.

    Sim in the Bubblegum
    Píšu, tedy jsem

    ReplyDelete
  9. Škoda, že obe knihy sú vlastne čítaním typovo veľmi mimo mňa. Aspoň môžem povedať, že u oboch sa mi pozdáva moderné prevedenie. Takto by mali v súčasnosti vyzerať knihy.

    ReplyDelete