Cukrovej detox & co jsem dnes jedla

June 01, 2019


O cukru toho bylo napsaný hromadu. Cukr je špatnej, je to zabiják, říká se všude. Škodí pleti, krevnímu tlaku, přispívá k depresím, je jednou z hlavních příčin obezity. Známe, víme. Jakej je takovej detox v reálu?

Pro cukrovej detox jsem se rozhodla z dvou důvodů - doufala jsem, že by mi mohlo pomoct s akné, který nemám sice nijak strašný, ale pořád mě to vadí,  a hlavně mi docela často bývá špatně, pokud se dlouho nenajím a doufala jsem, že tohle mi pomůže cukry v těle trochu ustálit. Dlouhodobě vím, že mi vyhovuje jíst spíš tuky a bílkoviny, ale znáte to, v realitě všichni jedeme hlavně na sacharidech, protože je to nejjednodušší.

  • Momentálně je mám za sebou 9. den a je mi fajn. První dny - častý výkyvy hladu, byla jsem podrážděná nebo mi nebylo nejlíp, ale zvládnout se to dalo. Po pár dnech chutě na sladký jsou o hodně menší, čas od času si vzpomenete na něco sladkýho, začíná ale být mnohem jednodušší tu chuť potlačit.
  • Rozhodně nejsem člověk, co by se předtím vyloženě cpal sladkým a čokoládou. Sladký zase tolik nemusím a ujíždím spíš na slaným jídle. Sladila jsem si každopádně kafe, občas v restauraci sladká limonáda, příležitostně nějaká čokoládka nebo sladkej milkshake. Taky jsem byla zvyklá pít sladký kefíry. Proto myslím, že nejsem člověk, co by byl extrémně závislej, ale ani jsem se nijak neomezovala a cukru jsem pořád konzumovala dost.

Moje poznatky zatím jsou:

1) Cukr je všude. Když vyřadíte jenom cukr jako takovej a ostatní sladidla, dost se vám zůží jídla, který můžete jíst. Protože on je skoro ve všem. Chcete si dát kečup nebo fazole v tomatě k snídani? No, je v nich cukr. Je dobrý si aspoň rámcově zjistit, co všechno musíte vyřadit. O to víc se ale naučíte jíst co nejvíc z celistvých surovin, což je nejlepší.

2)  Pravděpodobně uděláte pár chyb. Já třeba snědla sterilovanou okurku a až potom si uvědomila, že se lák sladí. Nebo rajčatová omáčky k těstovinám. Cukr je dost často i v normálním pečivu. Pečivo nejsem zvyklá jíst úplně 3x denně, ale pokud jsem nic jinýho neměla, prostě jsem si obyčejnej chleba, tousťák nebo semínkovej chlebík klidně dala.

3) Říká se, že při cukrovým detoxu je dobrý omezit společně s cukrem i sacharidy jako takový a zvlášť ty s vysokým glykemickým indexem a úplně ideální tak není ani ovoce - já je ale jedla a nevynechávala jsem ani přílohy. Hodně mi ale pomáhaly jídla, který obsahují hodně tuků a bílkovin - třeba maso, vajíčka, oříšky atd.

4) Občas vám bude blbě, hlavně v prvních dnech. A budete se mít chuť na to vykašlat. Pak už je to jenom lepší a lepší.

5) K pití čistá voda, neslazenej čaj, kafe. Nic jinýho moc v úvahu nepřipadá.

6) Zeleninu je dobrý dávat si ke všemu. Pomůže vám cítit se líp a dostat do sebe, co potřebujete. Zkuste odolat tomu jíst hromady ovoce.

Tak uvidíme, jaký to bude dál! A jdeme mrknout na ten jídelníček!

 Snídaně s dostatkem bílkovin je základ. Dvě vajíčka, semínkovej chleba, sýr, šunka, okurka, trochu borůvek. Mňam!

 Nuda, ale moc dobrý. Kuřecí, rýže, nivovej dip s cottage a s česnekem a zase okurka.

 A tady sem měla chuť na sladký. Lívance z vloček, borůvek, banánu a vejce. Navrchu zase banán, borůvky, cottage a arašídový máslo ♥

 Kafe nesmí chybět!

 A večeře - pečený brambory, tuňák a opět nivovej dip. Mňamka!

Máte někdo zkušenost s tímhle detoxem? Zajímaly by mě výsledky!
Mějte se ♥

You Might Also Like

5 komentářů

  1. Skvělý článek, přesně tohle jsem si potřebovala znovu přečíst, i když všechno dávno vím. Cukrový detox jsem si naplánovala už tolikrát! Bohužel, nidky nemám tu vůli to dodržet a vždycky do toho spadnu zpět. Chutě na sladké mívám velmi často, hlavně o víkendech po obědě a ve všední dny přesně v čas, když přijdu domů ze školy - to jsem totiž většinou vyhládlá a zahajuji nájezdy na ledničku, achjo. Zatím se mi podařilo přestat sladit čaje, nepít žádné slazené nápoje, jogurty kupovat jen bílé a sladit pokud možno proteinem, zero drops nebo nějakým ovocem. Jsem na sebe docela pyšná, že jsem to alespoň zredukovala, ale stále to není ideální. Já ty esíčka prostě miluju! :D
    Určitě to někdy ale zkusím, musím to zvládnout. :)
    A ty jídla vypadají krásně, hned mám chuť na ty lívance.!
    Tereza's journal

    ReplyDelete
  2. Wow, máš môj obdiv, ja by som 9 dní asi nikdy nevydržala, mám totiž vždy strašnú až nevydržateľnú chuť na cukor. No a káva, tú si bez cukru neviem predstaviť!
    https://inainbratislava.wixsite.com/mysite

    ReplyDelete
    Replies
    1. ono se to časem zlepšuje, fakt :D já taky nemám nějakou železnou vůli, ale časem není tolik co překonávat a fakt je to lehčí a lehčí :)

      Delete
  3. Cukr je fakt všude, to musím souhlasit :D já se obecně snažím moc cukr nekonzumovat a myslím si, že se mi to docela i daří - samozřejmě stejně jako ty nevynechávám ani ovoce ani sacharidy, ale snažím se mít i dostatečně zasoutepený bílkoviny a tuky :) před dvouma rokama jsem narazila n a internetu na cukrovej detox, ale řeknu ti, to vymýšlel nějakej blb, protože to bylo strašný :D na snídani jen vajíčka a okurka, na oběd saláts kuřecím masem bez zálivky, svačina zelená paprika atd. :D co si budem, vydržela jsem to den a půl a už nikdy víc :D

    Maris

    ReplyDelete
  4. Myslím, že úplne sa cukor vylúčiť neoplatí. Samozrejme vieš všetko nejak nahradíš, ale ako píšeš je naozaj všade, čiže množstvo starostí rastie. Na druhej strane, myslím že napr. ovocný cukor je zdravý, teda som rád videl, že si ho nakoniec aj tak zahrnula. :-)

    ReplyDelete