Tak jakej je ten měsíc bez cukru? Výsledky a co je na téhle dietě nejtěžší

July 02, 2019


 O tom, proč jsem se rozhodla držet měsíc bez cukru jsem psala už tady. A vlastně by mě nenapadlo, že to fakt dám. Ale fakt jsem to zvládla a už víc než měsíc je za mnou a já jsem pořád prakticky bez cukru.


PROČ A JAK
K cukrovýmu detoxu jsem se rozhodla ze dvou důvodů - kvůli akné a taky proto, že mi bývalo blbě, pokud jsem se dlouho nenajedla. Rozhodla jsem se teda vyřadit prakticky veškerej bílej cukr, nejen ve formě sladkostí a sladkých nápojů, ale i v ostatních potravinách. Chci ještě říct, že jsem cukr nenahrazovala žádnými náhražkami, protože to pro mozek vyjde skoro nastejno. Článek píšu ze svých zkušeností, nejsem dietolog a každej člověk tohle může mít jinak :)


PRŮBĚH, ÚČINKY, NEVÝHODY
První dny detoxu mi bylo docela zle a měla jsem hroznou chuť si něco dát, ale pak se to ustálilo.. A sladký mi naprosto přestalo chybět, jakýkoli chutě byly pryč. V tom je tahle dieta skvělá, po týdnu pro mě nebylo žádný odpírání nejíst sladký, spíš byl problém najít zdravý jídla bez cukru třeba když jsem byla celý den někde ve městě. Pleť se mi nijak zvlášť nezlepšila. Spalo se mi ale o něco líp a měla jsem i víc energie. Zhubla jsem necelý dvě kila, ale to přikládám i tomu, ze jsem celkově jedla o něco líp.

Nebudu vám kecat, je to dost omezující, pořád hledáte co jíst, a to jsem fakt nebyla člověk, co by předtím futroval jeden dort za druhým. Člověk si ale taky uvědomí, kolik absolutně zbytečnýho cukru konzumuje a že je bílej cukr jako surovina vlastně zbytečná a že ho ty chutě ovládají. A stačí trochu a jste zpátky v cukrovým zajetí. Před pár dny jsem si dala malou kinderčokoládku a druhej den šla na oběd a po obědě mě zničehonic překvapily chutě "na něco sladkýho", který jsem předchozí týdny neměla ani jednou. Děsivý, že?


CO JSEM NEZVLÁDLA
Jasně, byly tam drobný přešlapy, ale o tom to není a zvládla jsem to a celej měsíc neměla žádnej cukr krom věcí, co jsem snědla omylem - cukr v sterilovanejch okurkách, rajčatový omáčce, nebo třeba v toustovým chlebu. Hodně potravin, který se tváří tak, že nemohou cukr obsahovat, ho v sobě ve skutečnosti mají. Být 100% sugarfree je hodně obtížný a ani jsem se o to nesnažila, ale mělaa jsem za ten měsíc měla cukru fakt minimum.

Docela často jím venku a kdybych hrotila i tohle, asi bych to musela vzdát rovnou. Třeba jako když jsem si dávala jsem si kuřecí salát s jogurtovým dresinkem. Měl v sobě cukru? Pravděpodobně jo. Ale na tom nezáleží.


CO VŠECHNO NESMÍTE JÍST?
Takže na co si dát kromě cukrovinek a čokolády pozor a kde je hromadu cukru? Jasně, není potřeba bejt 100% sugarfree, ale je minimálně zajímavý vidět, kde všude cukr je.

-jakykoli slazený limonády a džusy, sice si můžete dát 100% freshe a ovocný šťávy, ale ty v téhle dietě nejsou moc dobrý, protože obsahují hodně ovocnýho cukru a rychle vám po nich rychle stoupne cukr v krvi. Ovoce doporučuju spíš jíst vcelku, dostanete ho do sebe i s vlákninou a tělo cukry vstřebá pomaleji.
-kečupy, marmelády
-alkohol
-ovocný jogurty, ovocný kefíry, atd.
-kupovaný zálivky a omáčky do salátů
-i slaný pečivo je často doslazovaný, ale to jsem moc neřešila,, protože množství cukru je zde zanedbatelný, pečivo jsem se každopádně snažila volit spíš to celozrnný
-slaný krekry, některý polotovary atd.
  • Pijete vodu. Jenom vodu. Pořád. Nic jinýho. Jasně, můžete si do ní nakrájet ovoce nebo bylinky, ale po času už vám leze krkem. Neslazený kafe a čaje ale můžete a všechno je díky tomu lepší ♥
Pokud to chcete taky zkusit, nejvíc vám pomůže starý dobrý omílaný pravidlo jíst kvalitně a pestře - jezte dostatek bílkovin, zdravejch tuků a hodně zeleniny, která vás zasytí, skvělý jsou taky luštěniny nebo celozrný pečivo. Vyhýbat se cukru není dieta ani typ stravování, která vás spasí a vyléčí všechny zdravotní neduhy. Žádná dieta sama o sobě vás nespasí. Stejně tak cukr není zlo, jenom ho prostě jíme příliš a ani si to neuvědoujeme. Cukrovej detox mi ukázal, jak jíst trochu líp, naučil mě trochu líp poznat tělo, zbavil mě chutí na sladký.  Docela dobrý, ne?



You Might Also Like

6 komentářů

  1. Máš môj obdiv, že si do toho šla a aj vytrvala. Ja by som bez cukru neprežila. :D

    Sabi z blogu Beautiful savage

    ReplyDelete
  2. Jsi mou neskutečnou inspirací a fakt máš můj obdiv! Já tuhle výzvu chci vyzkoušet už hrozně dlouho, ale pokaždý mi do toho něco vleze (třeba narozeniny - já vím, výmluva..), nebo to už druhý den nedodržím a vzdám..
    Koukala jsem i na tvoje videa na youtube a musím říct, že mám hned spoustu nápadů, co bych mohla zařadit do svého jídelníčku. Třeba včera jsem si v Dm koupila falafel, tak jsem na něj zvědavá. :)
    Já zanedlouho pojedu na měsíc na Maltu, tak mě napadlo, že bych tuhle výzvu mohla zkusit tam, protože mě tam nebude lákat naše lednička a špajz. :D

    Tereza's journal

    ReplyDelete
    Replies
    1. jeee, děkuji moc, tyhle zprávy mě vždycky strašně potěší :)) já se k tomu sama odhodlávala dlouho a dlouhou dobu to pro mě bylo taky něco nepředstavitelnýho, na druhou stranu, jak člověk překoná ty první dny, tak je to fakt lehčí a lehčí :)

      Delete
  3. Wow tak veľmi ťa obdivujem za to ako skvelo si to zvládla... Ja v poslednej dobe nemám vôbec pevnú vôľu, ale snažím sa :)
    https://inainbratislava.wixsite.com/mysite

    ReplyDelete
  4. Já jsem na sladkém byla dříve závislá, časem jsem ho omezila. Každopádně i teď si občas něco sladkého dám a dát měsíc bez jako ty, to bych asi nezvládla :D

    ReplyDelete
  5. Hodně mě láká to zkusit, vlastně moc toho z těch potravin, které jsi vyjmenovala, nejím, ale stejně.. V poslední době jsem teda mlsala hodně často brambůrky, tak zkusím minimálně omezit to. Obávám se 'cukrového absťáku', ale když píšeš, že po týdnu to u Tebe bylo v pohodě, tak mě to láká o to víc :)
    Lucka Stefani

    ReplyDelete