Jak se to celý seběhlo a jak odjet na Erasmus - přihlášky, ubytování, strach

October 09, 2018



Tak jsem ve Švédsku měsíc.  A dneska vám povím hlavně o těch administrativních věcech. Jak se to celý seběhlo, jak se neutopit v přihláškách, jak bojovat se strachem.

BTW – na svým instagramu @sarushef denně přispívám hlavně na strories a dělím se o drobnosti, postřehy i nálady ze mýho švédskýho dobrodružství. Pokud jste zvědaví, určitě mrkněte.

JAK SE TO CELÝ SEBĚHLO

Vždycky jsem si chtěla žít někde v zahraničí, ale roky jsem nikdy nenašla odhahu odjet. Na životě v jiné zemi mě vždycky zajímala ta odlišná atmosféra… získat nadhled, poznat jiný zvyky, urovnat si věci v sobě, trochu poznat sám sebe a hlavně se z věcí neposrat.

PŘIHLÁŠKA, STIPENDIUM, PODMÍNKY VÝJEZDU

V prvním roce na vysoké pak viděla, jak hromada mých spolužáků jezdí na Erasmus a já si říkala, proč vlastně taky nejedu. Dostanete slušný stipendium (aktuální výši stipendia pro konkrétní zemi najdete na netu, u mě je to nějakých 510 euro) , který vám zaplatí hromadu věcí, většinu věcí za vás zařídí někdo jinej a odpadá tak shánění práce nebo strach o to, jak se v cizí zemi uživíte.

A tak jsem prostě zkusila dát si přihlášku. Na mojí škole chtěli
  • samotnou vyplněnou přihlášku 
  • motivační dopis v angličtině
  • výpis známek,

takže nic hroznýho. Pokud vím, brali skoro všechny, ale tohle se asi hodně liší od školy, jakou studujete. 

Poslední z podmínek výjezdu je mít buď jazykový certifikát nebo absolvovaný anglický předmět. Protože certifikát nemám, chodila jsem semestr před odjezdem na anglickej předmět angličtiny pro studenty se zájmem o výjezd do zahraničí. Vy ale vždycky koukejte na podmínky konkrétní školy a fakulty. Podmínky se totiž můžou lišit.

Věděla jsem, že nechci na jih, protože je mi bližší mentalita na západě a na severu. Nejvíc mě lákala Anglie, ale bála jsem se, že do UK se budou hlásit všichni a nevezmou mě, takže docela náhodně padla volba na Švédsko.  Za krátkou dobu mi přišel mail, že můžu jet a tak jsem si řekla, proč ne. A potvrdila nominaci.



PŘED ODJEZDEM

Před odjezdem je potřeba vyřešit docela hodně administrativních věcí ze strany školy, ale není to nic hroznýho, spíš je to otravný a zdlouhavý. Vybíráte si například předměty, podepisujete studijní smlouvu a musíte projít jazykovým online testem z angličtiny.

Cestovní pojištění a letenky si zařizujete sami. Já se pro jistotu pojišťovala navíc u VZP a vyšlo mě to na necelý 2 tisíce, většinu výloh by vám ale mělo hradit klasický zdravotní pojištění.

Ubytování nám zajistila škola a máme zde obří byty po dvou nebo třech – já bydlím se dvěma dalšími slečnama a každá máme svůj pokoj, společnou máme koupelnu, obří kuchyň, balkon a zbytek bytu. Dopředu jsme museli zaplatit určitou zálohu, kterou by nám měli po ukončení pobytu vrátit.
Ne všude je to ale takhle a často si musíte ubytování zajistit sami.


STRACH

Od začátku jsem se do Švédska fakt těšila. Chvíli před tím, než jsem měla odjet, se spíš začali stresovat všichni okolo mě. Já moc neměla proč. Věděla jsem, že neodjížím zase na tak dlouho, že to bude v pohodě, že mi tam vždycky někdo pomůže a že vždycky můžu buď přijet na pár dní, nebo přinejhorším, kdybych to nezvládala, prostě pobyt skončím. (Nepředpokládám, že by něco takovýho nastalo, ale uklidňuje mě vědět, že to kdykoli můžu udělat.)

Recept na strach a nervozitu nemám, je ostatně fakt normální mít zdravej strach. Ale uvědomte si, že nejedete zase tak daleko a že se tím pro vás ve finále zase tolik nemění.

Se strachem je to totiž přesně takový, jak všichni povídají – nejhorší ze všeho je prostě rozhodnout  se a odjet. Pak už je to jenom lehčí – Erasmus v tomhle fakt není extra náročnej, není to boj o přežití uprostřed pralesa nebo pouště. Nejedete na konec světa. S rodinou a kamarády můžete být dál skvěle v kontaktu.

Švédsko je navíc extrémně přátelský a jak lidi ze školy, tak lidi na ulici nebo ve službách vám pomůžou úplně s čímkoli. Vždycky se tu máte na koho obrátit, veřte mi. Hromada věcí tu navíc funguje ještě  mnohem než v Česku.


Tak žádný zbytečný obavy, jo?



You Might Also Like

7 komentářů

  1. Já takhle všechny obdivuju, kdo jezdí na erasmus:). Sama bych nejela a nebo spíš nechtěla bych se učit v cizím jazyce:), ale cestování jinak miluju:).

    Užij si Švédsko! :)A ráda sleduji tvůj instagram:)

    Shard of Dreams

    ReplyDelete
    Replies
    1. to studování v cizím jazyce je těžký, ale dá to člověku hrozně moc :) a děkuji!

      Delete
  2. Všichni co znám a byli na Erasmu mi říkali, jaká je to skvělá zkušenost! Určitě jsi udělala dobře, že jsi vyjela, člověka to podle mě jenom obohatí! :))

    ReplyDelete
  3. Je super, že ses nebála a vyrazila, já bych tohle asi nezvládla a ani mě to už neláká, nicméně mám spoustu přátel, co takhle někde byli a jeli by znova.

    Somethingbykate

    ReplyDelete
  4. Takhle zpětně mě mrzí, že jsem byla na vejšce líná jak veš a k Erasmu se nedokopala, takže mi teď nezbývá než se to aspoň částečně snažit dohnat někde jinde:D Doufám, že se ti tam bude celou dobu líbit!:)

    ReplyDelete
  5. Je skvělý, že jsi překonala svůj strach a postavila se tomu. Na ig tě sleduji a je vidět, že jsi opravdu šťastná. Moc ti to přeju. :)

    ReplyDelete